Inkoop: een kind kan de was doen

Gepubliceerd op: 23 februari 2016


Inkoop: een kind kan de was doen

  23 februari 2016

Ik hoorde laatst iemand zeggen: “Inkoop moeilijk? Ben je gek. Je wijst toch wat aan en dat koop je dan gewoon.”

Schermafbeelding 2018-02-13 om 14.48.37

Echter een inkoper van een retail, -of franchise organisatie kan zijn of haar geld maar 1 keer uitgeven en er is maar 1 kans om er een succes van te maken.

Daarom is het van groot belang wat u aanwijst en inkoopt. Voordat het koopmoment aanbreekt dient u een goede voorbereiding te treffen. Daarnaast is er ook nog van alles te regelen na de aankoop. Een uitgekiende inkoop is van grote strategische waarde. Begin daarom met een gedegen inkoopplan. In zo’n plan komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

Wat moet ik kopen?

Zorg ervoor dat u een helder beeld heeft van hetgeen u wilt inkopen. Doe vooronderzoek. Verken de markt, praat met professionals, volg de trends en toets of de ingekochte producten een succes kunnen worden. Kortom bepaal de commerciële waarde van de producten. Daarnaast zullen de gekochte producten moeten passen bij de uit-straling en de filosofie van uw bedrijf. Lukraak artikelen aanbieden zorgt voor veel verwarring bij de consument.

Hoeveel kan ik kopen?

Zoals reeds aangegeven kunt u het geld maar 1 keer uitgeven. Een weloverwogen inkoop begint met een inkoop-budget dat gebaseerd is op realistiche omzetverwachtingen.

Waar koop ik het?

Vaak is er een groot aanbod van leveranciers in binnen, -en buitenland. Zet de voor, -en nadelen op een rij van het inkopen in Nederland of daar buiten. Let in het buitenland ook op de lokale geldende regelgeving, cultuur en taalbarriere. Dit kan soms voor de nodige verwarring zorgen.

Bij wie koop ik het?

Voordat u de keuze maakt voor een bepaalde leverancier is het van belang om te checken of deze betrouwbaar is en financieel draagkrachtig. Praat met anderen en laat een specialist inzicht geven in de financiële situatie. Probeer geen hap snap beleid toe te passen door van de ene naar de andere aanbieder te hoppen. Is daar toch een reden voor confronteer de huidige leverancier dan daarmee en bespreek de mogelijke consequenties.

Waarom koop ik het bij hem?

Naast het feit dat de leverancier betrouwbaar en gezond moet zijn moet er ook een sprake zijn van een wederzijdse klik. Dit zorgt voor een vruchtbare langdurige samenwerking met wederzijds voordeel. Mogelijke problemen kunnen hierdoor beter worden opgelost.

Schep duidelijkheid en leg dingen vast.

Maak duidelijke afspraken. Ik kom nog te vaak tegen dat onder het mom: “we vinden elkaar toch aardig” te weinig op papier wordt gezet. Dit gaat een keer mis. Daarnaast is het vastleggen van gegevens ook van groot belang voor data entry, documenten etc.

Ik werk zelf met een zeer uitgebreide inkoopchecklist waarbij ik niets aan het toeval overlaat. Deze lijst vormt de basis voor het opmaken van de contracten en afspraken. Er wordt gekeken naar elementen als: kwaliteit, productie, minimale afnames, levertijd, betaling, garanties, prijsafspraken, exclusiviteit, productinformatie, ondersteunend verkoopmateriaal en nog veel meer.

Wederzijdse versterking.

Wanneer een samenwerking goed verloopt en de leverenciersperformance op peil blijft onstaat er een situatie waarbij beide partijen het belang van de samenwerking inzien en beide partijen iets toevoegen aan het commerciële proces. Denk bijvoorbeeld aan een pro-actieve houding, meedenken bij productontwikkeling, verantwoordelijkheid nemen en samen een commitment aangaan.

Samen werken wordt dan 1+1=3

Het na-traject.

Nadat de koop is gesloten is er nog een heel natraject te volgen voordat de producten in de schappen liggen. Er zijn een tal van activiteiten die verricht moeten worden. Denk hierbij aan:

  • Kwaliteitsrapportage: de producten dienen van deugdelijke kwaliteit te zijn. De leverancier zal dit moeten aan-tonen.
  • Logistiek: het vervoer van de leverancier naar de klant zal goed moeten worden geregeld. Of de levering nu plaats vindt met de vrachtwagen, boot of trein, de goederen moeten volgens afspraak worden aangeleverd. Dit betekent dat de papieren goed voor elkaar moeten zijn en dat er geen vertraging optreedt. De inkoop dient voortdurend op de hoogte te zijn van de status van de levering.
  • Magazijn: bij aflevering van de goederen zullen de goederen aangemeld moeten worden en op locatie worden gezet. Hier speelt de de inkoper een rol door bijvoorbeeld de goede productinformatie aan te bieden aan het magazijn.
  • Betaling: op basis van het door de inkoper opgemaakte contract dienen de betalingen plaats te vinden. Wanneer er sprake is van te late levering kan deze ingrijpen en eventuele betalingen blokkeren tot er een oplossing is gevonden.
  • Data entry: de inkoper is verantwoordelijk voor het aanleveren van een volledige productomschrijving zodat alle relevante gegevens in het systeem kunnen worden verwerkt. Uiteraard geldt dit ook voor de opgemaakte inkoop-contracten.
  • Inzet marketing instrumenten: omdat de inkoper een omzetverwachting heeft aangegeven is hij of zij verant-woordelijk voor het realiseren van die omzet. De inkoper is de stuwende factor met betrekking tot de inzet van de juiste marketing mix om deze omzet te garanderen. Hierbij heeft de inkoper een coördinerende rol in overleg met de betreffende afdelingen en specialisten.
  • Mogelijke producttrainingen: omdat de inkoper expert is in het gekochte product kan hij of zij ervoor zorgen dat er producttrainingen volgen voor de afdeling verkoop. De inkoper kan zelf de kennis delen of gebruik maken van de inzet van specialisten van de leverancier.

Een kind kan de was doen?

Misschien toch niet. Een goed strategisch opgezette inkoop is bepalend voor het succes van uw onderneming en heeft veel invloed op diverse onderdelen van de bedrijfsvoering. Het is het fundament van uw bedrijf.

Mocht u meer informatie willen of gewoon van gedachte willen wisselen bel dan even naar 0633763360.

Met vriendelijke groet,

Nico van Loo

 

Terug naar blogoverzicht

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.

Move retail solutions

 

“WILT U UW COMMERCIËLE DOELSTELLINGEN SNEL BEREIKEN DAN STAAT MOVE GRAAG VOOR U KLAAR.”

VOOR MEER INFORMATIE BEL 06-33763360

 

 

Onderstaande Franchiseformules zijn op zoek naar franchisenemers

 

Cosmo Hairstyling
Bilingual Kids
Bagels & Beans
Thexton Armstrong
ABACUS bijlesinstituut
Speed Queen Concept Stores
Zavor
Spar
Liquid Smoker
Mercure
Koopplein.nl
Crestcom Leadership & Sales Academy
Domica Nederland
Ibis
Bruna
Eco-Mist Biotechnics
Masters of Sales Europe
Tcollege
The Interface Financial Group
Carrefour
MarktplaatsHelper
Fit20
Bailine
Enie.nl
Knutselkookclub
Fieldbox
Mango Tree
TAB Boards International TAB Boards International Inc.
ADMC