Is franchisen echt iets voor mij?

Gepubliceerd op: 28 juni 2016


Is franchisen echt iets voor mij?

  28 juni 2016

Op dit moment is er veel beweging in de franchise-wereld.

Schermafbeelding 2018-02-13 om 14.48.37

Op het gebied van fysieke verkoop maar ook in de dienstverlening.

Stelt u zich voor dat u overweegt om te gaan franchisen. Zou dat dan passen bij u? U zult, voordat uw zoektocht naar een passende franchiseorganisatie begint, eerst een duidelijk profiel moeten hebben van u als persoon.

Wie bent u?

Wat heeft uw interesse, wat is uw motivatie om te gaan franchisen, hoe staat uw eventuele partner tegenover ondernemerschap, wat verwacht u van franchising, etc. Allemaal zaken waar u antwoord op moet hebben.   Bent u een rasechte ondernemer? Zo ja, wat voor soort ondernemer bent u dan? Bent u de pionier die met veel lef iets wil beginnen, wilt u zich meer richten op klantencontacten en zorgen voor een goede bedrijfs-voering of bent u de vakman die heel goed is in zijn vak maar die meer commerciële ondersteuning nodig heeft?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van elementen die in kaart moeten worden gebracht om te komen tot uw profielschets. Deze profielschets is van wezenlijk belang voor de keuze of u geschikt bent om te franchisen, bij welk type organisatie u mogelijk zou kunnen passen en welke vorm van franchise het best bij u past.

Welke vormen van franchise passen het best bij u?

  • Soft franchise bijvoorbeeld vraagt meer van u als ondernemer op commercieel en organisatorisch vlak. Er zijn werkzaamheden die niet gefaciliteerd worden vanuit het hoofdkantoor. Deze vorm van franchise kan bij u passen wanneer u niet alles door de organisatie geregeld wilt hebben en ruimte wilt hebben om zaken op uw eigen manier te doen.
  • Bij full franchise daarentegen wordt er veel meer voor u geregeld door de franchiseorganisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan centrale inkoop, online- en offline marketing, integrale begeleiding bedrijfsvoering, centraal betalen etc., etc. Full franchise kan bij u passen wanneer u zich meer wilt richten op klantencontacten, bedrijfsvoering en vakmanschap terwijl de rest van de actviteiten worden geregeld door de franchisegever.

Commitment.

Ook dient u zich af te vragen in hoeverre u zich wilt committeren aan bepaalde afspraken die gelden vanuit de franchiseorganisatie. U bent tenslotte een onderdeel van de gehele groep aangesloten franchisenemers en dat kan inhouden dat uw wensen soms niet geheel overeenkomen met de wensen van de meerderheid. Past zo’n commitment aan de franchiseorganisatie niet bij u en wilt u meer uw eigen gang gaan dan is full franchise geen optie en past soft franchise misschien beter bij u. Hier heeft u meer vrijheden maar profiteert u toch van de voordelen van de gehele groep franchisenemers. Denk aan centrale inkoopafspraken, bonusregelingen, folders, website etc.

Hoe breng ik mijn profiel in kaart?

Zorg dat u niet over één nacht ijs gaat maar een solide ondernemersschets van u zelf heeft. Het is de basis voor de rest van uw toekomst. Gelukkig kunt u door MOVE uitgebreid begeleid worden bij het inzichtelijk maken van uw ondernemersprofiel waarbij op een objectieve manier naar uw eigenschappen, wensen, motivatie en capaciteiten wordt gekeken.

Is uw vraag beantwoord?

Bent u na deze profielschets ervan overtuigd dat franchise iets voor u is en u heeft de eigenschappen en capaciteiten die van een franchisenemer worden gevraagd dan kunt u de volgende stappen maken op het gebied van:

  • keuze franchise organisatie
  • financiering
  • gewenste franchiseovereenkomsten en handboeken.

 

Veel succes met uw keuzes.

Nico van Loo

Terug naar blogoverzicht

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.

Move retail solutions

 

“WILT U UW COMMERCIËLE DOELSTELLINGEN SNEL BEREIKEN DAN STAAT MOVE GRAAG VOOR U KLAAR.”

VOOR MEER INFORMATIE BEL 06-33763360

 

 

Onderstaande Franchiseformules zijn op zoek naar franchisenemers

 

Knutselkookclub
Spar
Tcollege
Koopplein.nl
Speed Queen Concept Stores
Masters of Sales Europe
Fit20
TAB Boards International TAB Boards International Inc.
The Interface Financial Group
ADMC
Carrefour
Cosmo Hairstyling
Eco-Mist Biotechnics
Domica Nederland
Liquid Smoker
Bagels & Beans
Zavor
ABACUS bijlesinstituut
Thexton Armstrong
Mercure
Ibis
Mango Tree
Fieldbox
Bailine
Crestcom Leadership & Sales Academy
MarktplaatsHelper
Bruna
Bilingual Kids
Enie.nl