Mijn ondernemingsplan is af en nu?

Gepubliceerd op:


Mijn ondernemingsplan is af en nu?

  

Er zijn veel partijen die kunnen helpen bij het ontwerp van een ondernemingsplan. Denk hierbij aan banken, instanties, ROC’s en andere organisaties.

Schermafbeelding 2018-02-13 om 14.48.37

Vaak wordt er gewerkt vanuit een format dat als leidraad fungeert voor de opzet van het ondernemingsplan. De vereiste gegevens kunnen door de ondernemer worden ingevuld en vormen de basis voor het bedrijf en mogelijke financiering.

De praktijk: Echter de praktijk van het ondernemen blijkt vaak weerbarstig te zijn en je komt er al snel achter dat deze niet altijd aansluit bij de theorie van het ondernemingsplan. De praktijk leidt een soort eigen leven dat maar moeilijk in de hand te houden is. Je kunt als beginnend ondernemer bij het ontwerp van je ondernemingsplan zo veel mogelijk rekening houden met de praktijk door bijvoorbeeld te praten met ondernemers of met iemand die veel met ondernemers werkt. Vaak lopen ondernemers tegen dezelfde soort problemen op en gesprekken geven een beter inzicht in de dagelijkse werkzaamheden en mogelijke oplossingen.

Schermafbeelding 2018-03-21 om 18.57.41

Waar loop je in de praktijk zoal tegen aan? Om daar achter te komen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • past het ondernemerschap wel bij mij? Kan ik tegen uitdagingen, stress, veranderingen, hard werken, gezeur etc.?
 • ben ik een pionier, een verkoper, een manager of juist de techneut? Ieder persoon heeft zijn of haar eigen kracht maar ook tekortkomingen. Hoe ga je daarmee om?
 • past mijn productaanbod en de doelgroep echt bij mij? Ben ik begonnen om het geld of omdat ik het echt leuk vond?
 • hoe reageert men in de privésfeer op mijn de onderneming? Wordt het door hen gedragen?
 • hoe houd ik het financieel allemaal op orde?
 • hoe blijf ik mij onderscheiden en positioneren in de markt?
 • zit ik op de goede locatie?
 • hoe richt ik mijn organisatie in bij mogelijke groei?
 • hoe ga ik om met personeel? Denk aan motivatie, beloning, trainingen etc.
 • hoe ga ik om met veranderende markt situaties, concurrentie?
 • wat zijn de veranderingen die ook invloed kunnen hebben? Denk aan regelgevingen, vergunningen etc.
 • hoe houd ik mijn klanten tevreden?
 • hoe houd ik grip op mijn jaarcijfers?
 • hoe verzorg ik processen, administratie, verzekeringen e.d.?
 • wanneer moet ik mijn ondernemingsplan bijsturen en hoe?
 • ben ik bereid te veranderen en uit mijn comfortzone te kruipen?

Het besturen en bijsturen van de bedrijfsvoering is dus een enorme uitdaging. Het vraagt veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Daarnaast moet je van alle markten thuis zijn, maar ook weten wanneer je hulp inschakelt en je trots opzij zet.

Wat moet ik doen? Een ondernemingsplan is de basis voor de bedrijfsvoering en mogelijke financiering, echter om je onderneming op lange termijn gezond te houden is het monitoren en bijsturen van de dagelijkse gang van zaken de grootste inspanning. Zorg dat je ontdekt wat de sterke en zwakke punten zijn van de organisatie zodat je daar vervolgens een plan van aanpak voor kunt maken. Hierbij is het goed om anderen op een objectieve manier te laten kijken naar de situatie en je kunnen voorzien van helder advies. Vaak is je eigen beeld vertroebeld, gun je jezelf geen tijd voor zelfreflectie, weet je niet hoe je de zaken moet aanpakken en is het beter om met anderen te sparren.

En nu verder: Heb je alles weer helder in beeld en heb je een plan van aanpak gemaakt dan heb je weer het overzicht en de mindset om vol gas te geven en je doelen te bereiken. Zorg hierbij dat je op gepaste tijden opnieuw een check uitvoert om te controleren of je nog op het goede spoor zit.

Ik wens je veel succes met je plannen.

 

foto-nico-van-loo-move-retail-solutions-kopie

Nico van Loo  van MOVE retail solutions

MOVE ondersteunt franchiseformules met opstart, verbetering en franchisenemerbegeleiding                                         en retailorganisaties met categorymanagement, inkoop en rendementverbetering.

Voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek bel 06-33763360 of mail naar info@moveretailsolutions.nl

Schermafbeelding 2018-03-15 om 14.15.08

Mocht je deze informatie interessant vinden dan hoop ik dat je deze deelt. Alvast bedankt.

Terug naar blogoverzicht

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.

Move retail solutions

 

“WILT U UW COMMERCIËLE DOELSTELLINGEN SNEL BEREIKEN DAN STAAT MOVE GRAAG VOOR U KLAAR.”

VOOR MEER INFORMATIE BEL 06-33763360

 

 

Onderstaande Franchiseformules zijn op zoek naar franchisenemers

 

Crestcom Leadership & Sales Academy
Spar
ADMC
Mango Tree
Carrefour
Cosmo Hairstyling
Bailine
ABACUS bijlesinstituut
Koopplein.nl
Enie.nl
Liquid Smoker
Eco-Mist Biotechnics
Thexton Armstrong
Mercure
MarktplaatsHelper
Speed Queen Concept Stores
Fit20
Fieldbox
Bagels & Beans
TAB Boards International TAB Boards International Inc.
Masters of Sales Europe
Ibis
Tcollege
The Interface Financial Group
Knutselkookclub
Zavor
Domica Nederland
Bruna
Bilingual Kids