Mijn ondernemingsplan is af en nu?

Gepubliceerd op: 30 januari 2018


Mijn ondernemingsplan is af en nu?

  30 januari 2018

Er zijn veel partijen die kunnen helpen bij het ontwerp van een ondernemingsplan. Denk hierbij aan banken, instanties, ROC’s en andere organisaties.

Schermafbeelding 2018-02-13 om 14.48.37

Vaak wordt er gewerkt vanuit een format dat als leidraad fungeert voor de opzet van het ondernemingsplan. De vereiste gegevens kunnen door de ondernemer worden ingevuld en vormen de basis voor het bedrijf en mogelijke financiering.

De praktijk: Echter de praktijk van het ondernemen blijkt vaak weerbarstig te zijn en je komt er al snel  achter dat deze niet altijd aansluit bij de theorie van het ondernemings-plan. De praktijk leidt een soort eigen leven dat maar moeilijk in de hand te houden is.

Het enige wat je als ondernemer kunt doen is bij de opzet van een ondernemingsplan zo veel mogelijk rekening te houden met de praktijk door bijvoorbeeld te praten met onder-nemers of met iemand die veel met ondernemers werkt om zo een goed beeld te krijgen van de dagelijkse beslommeringen.

Ik heb in de loop van de tijd met veel ondernemers gewerkt en ik heb gemerkt dat men uiteindelijk heel vaak tegen dezelfde soort problemen aanloopt. Hierover praten en bespreken hoe anderen met zulke problemen omgaan kan een beter inzicht geven en leiden tot oplossingen.

Maar waar loop je in de praktijk zoal tegen aan? Ik geef hier een paar voorbeelden van aandachtspunten waar je misschien wel eens aan gedacht hebt maar die in de prak-tijk pas echt gaan leven:

 • past het ondernemerschap wel bij mij? Kan ik tegen uitdagingen, stress, veranderingen, gezeur etc.?
 • ben ik een pionier, een verkoper, een manager of juist de techneut? Ieder persoon heeft zijn of haar eigen kracht maar ook tekortkomingen. Hoe ga je daarmee om?
 • past het aanbod van mijn onderneming en de doelgroep echt bij mij? Ben ik begonnen om het geld of omdat ik het echt leuk vond?
 • hoe reageert men in de privésfeer op mijn de onderneming? Kan en wil men omgaan met stress, onzekerheid, hard werken etc.?
 • hoe houd ik het financieel allemaal op orde?
 • hoe blijf ik mij onderscheiden in de markt?
 • zit ik nog steeds op de goede locatie?
 • hoe richt ik mijn organisatie in bij mogelijke groei?
 • hoe ga ik om met personeel? Denk aan motivatie, beloning, trainingen etc.
 • hoe ga ik om met veranderende markt situaties, concurrentie?
 • wat zijn de veranderingen die nog meer invloed kunnen hebben? Denk aan regelgevingen, vergunningen, economische omstandigheden etc.
 • hoe blijf ik mij goed positioneren en de klant tevreden houden?
 • hoe houd ik grip op mijn jaarcijfers?
 • hoe verzorg ik processen, administratie, verzekeringen e.d.?
 • wanneer moet ik mijn ondernemingsplan bijsturen en hoe?
 • ben ik bereid te veranderen en uit mijn comfortzone te kruipen?

Het besturen en bijsturen van de bedrijfsvoering is dus een enorme uitdaging. Het vraagt veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Daarnaast moet je van alle markten thuis zijn, maar ook weten wanneer je hulp inschakelt en je trots opzij zet.

Wat moet ik doen? Een ondernemingsplan is de basis voor de bedrijfsvoering en mogelijke financiering, echter om je onderneming op lange termijn gezond te houden is het monitoren en bijsturen van de dagelijkse gang van zaken de grootste inspanning. Zorg dat je ontdekt wat de sterke en zwakke punten zijn van de organisatie zodat je daar vervolgens een plan van aanpak voor kunt maken. Hierbij is het goed om anderen op een objectieve manier te laten kijken naar de situatie en je kunnen voorzien van helder advies. Vaak is je eigen beeld vertroebeld, gun je jezelf geen tijd voor zelfreflectie, weet je niet hoe je de zaken moet aanpakken en is het beter om met anderen te sparren.

En nu verder: Heb je alles weer helder in beeld en heb je een plan van aanpak gemaakt dan heb je weer het overzicht en de mindset om vol gas te geven en je doelen te bereiken. Zorg hierbij dat je op gepaste tijden opnieuw een check uitvoert om te controleren of je nog op het goede spoor zit.

VEEL SUCCES MET JULLIE PLANNEN EN UITVOERING

Nico van Loo (eigenaar van MOVE retail solutions)

MOVE helpt ondernemers met hun opstart en uiteindelijke bedrijfsvoering (retail en franchise)

https://moveretailsolutions.nl

Tel.: 06-33763360        E-mail: info@moveretailsolutions.nl

 

Terug naar blogoverzicht

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.

Move retail solutions

 

“WILT U UW COMMERCIËLE DOELSTELLINGEN SNEL BEREIKEN DAN STAAT MOVE GRAAG VOOR U KLAAR.”

VOOR MEER INFORMATIE BEL 06-33763360

 

 

Onderstaande Franchiseformules zijn op zoek naar franchisenemers

 

Zavor
Thexton Armstrong
Fieldbox
Cosmo Hairstyling
Mercure
Bruna
Ibis
Liquid Smoker
Tcollege
Bailine
ABACUS bijlesinstituut
MarktplaatsHelper
Domica Nederland
ADMC
Speed Queen Concept Stores
Knutselkookclub
Koopplein.nl
Bilingual Kids
Enie.nl
TAB Boards International TAB Boards International Inc.
Fit20
Bagels & Beans
Crestcom Leadership & Sales Academy
The Interface Financial Group
Mango Tree
Carrefour
Masters of Sales Europe
Eco-Mist Biotechnics
Spar